Thursday, June 23, 2011

mohon diri kuat

Bismillahirahmanirahim...
In the name of Allah,Most Gracious Most Merciful

sampai bila harus begini...
jatuh tersadung saat diri mula bangun kembali
hati tak mampu menahan sebak,seperti sediakala kembali dalam tangisan

hari ini aku tahu,aku mengerti dan aku mengetahui
untuk belajar mempunyai rasa rendah diri dan zuhud itu bukan mudah
untuk bertoleransi dengan orang yang bakal buat diri riak dan takbur juga payah

terasa seperti bodohnya diri ini
sehinggakan apa yang saya katakan orang tidak ambil peduli
malah diperkecil-kecilkan,diperlekehkan,lagi tidak dipandang
ya,ilmu Allah itu luas dan saya belum mampu mencakupi keseluruhannya
saya tidak memaksa kamu menerima tapi dengarlah sehingga habis
saya tahu mungkin ada salahnya tapi perbetulkanlah
kamu yang bertanya,maka saya menjawab
tetapi itukah tertibnya bagi orang yang bertanya?

saya tak kuat wahai kawan
saya diam tersenyum bisu xterkata-kata dek kamu
sayaberlari keluar sebaik habisnya kelas
takut-takut terlihat oleh kamu merah mata ini
dengan sekilas pandang,saya berjalan meninggalkan kamu
kerana saya perlukan Dia

disitu ya Allah...
aku memanggil-memanggil namaMu
bertanya kenapa hari ini begini aturanNya?
kenapa aku kembali menangis lagi?
kenapa..........ya Allah?

doa Siti Fatimah R.A:
'Wahai Tuhan yang hidup dan berdiri sendiri, dengan rahmat dan kasih sayang Mu, aku memohon pertolongan dan janganlah Engkau biarkan aku bersendirian walaupun hanya sekelip mata dan perbaikilah setiap urusanku...'






-note-
maaf kerana pena ini bakal tidak memanfaatkan sesiapa:(
mohon diri kembali kuat



7 comments:

Puding Karamel said...

adat berkawan, adat bersosial.
masih di alam persekolahan, belum berhadapan dengan masyarakat luar di alam pekerjaan.
Setiap yg terjadi adlh tarbiyah dr Allah.
Dakara, genki dashite!^^

syafiqah.rahmat said...

Assalamualaikum syafa,

kamu ok ke syg?
kebiasaan nya memang sebegitu adat dalam berkawan,lagi lagi bila kita berhadapan dengan orang yang belum faham.

sayang,
apabila kita ditarbiyyah,Allah telah menjadikan hati kita lebih sensitif,lebih lembut,mudah tersentuh dengan ayat2 Nya ,tapi mudah juga terguris kerana unsur sekeliling,berbahagialah kamu syg,hati kamu sentiasa bernafas dengan tarbiyyah dariNya.

Allah mahu membentuk kita menjadi dai'e yang hebat,jadi Dia hadirkan pelbagai ujian untuk membentuk kesabaran kita.sabar ya?sy juga selalu rasa macam tu,dengan sahabat2 yang masih belum faham,tapi kte syg kan mereka kan,jadi kuatkan juga hati ni,senyum walau mereka memalingkan wajah.satu hari nanti mereka akan faham,doakan semoga Allah bukakan hati mereka.dan semoga juga Allah bersama kita dalam tiap susah dan senang.

sabar itu mahal syang,
tidak semua orang memilikinya.
:)

love,
syafiqah.

Nazihah@Jiha said...

salam alaik..La Tahzan :)

Fitrah manusia,kita hanya perlu sabar menempuhi setiap ujian Dari-Nya,mungkin ada sesuatu yang lebih baik untuk ukht,inshaAllah :)

student japan ya?seronoknya...:)
*salam**peluk* :)

nuruzuaz said...

Apabila diri diuji, maknanya ada yang sayang.... sayang itu datang dari mana? dari Yang Maha Pencipta...

sebagai hambaNya, mungkin, kita sangka kita tak cukup kuat utk semua itu, tpi, Allah tak kan aniaya hamba2Nya kan...Allah tahu hambaNya mampu untuk ujian2 yang Dia berikan....

dan kita kata kita tak cukup kuat, maka kita kena cari kekuatan kita... Allah always always dengan kita semua...

sebagai hambaNya, kita kena always try our best to do the best in anything comes in our life for whom? For the only THE BEST which is Allah... insyaAllah, kita akan rasa kasih sayangNya yang jauh lebih nikmat dari segalanya....

p/s:tak mo sedih2 ag ye miss s, awk disana sedih, nnti di sini hujan...

syafa mohamed said...

:(
syafa sabar..tapi kesabaran yang ditahan-tahan membawa kepada tangisan...maaf...syafa akn cuba lagi untuk sabar....tp syafa...:(

mira said...

Assalamualaikum kak.
la tahzan kak (;
Allah tidak akan pernah meninggalkan hamba-hambaNya. :)

kak amek course apa dkt Jpun?
Salam ukhuwah dari sya. :)
takmau sedih2 ya.

.:naqib saad:. said...

ya. kita sebagai hamba Allah memang lemah. oleh itu, mohonlah agar diberikan kekuatan daripada Allah Yang Maha Kuat. Semoga Allah memberikan ketenangan dan memberi kekuatan kepada anda.

jangan bersedih. sesungguhnya Allah sentiasa bersamamu :)