Wednesday, March 30, 2011

take another look...

 bismillahirahmanirahim...

Minggu lepas, kami budak-budak kelantan Ambang Asuhan Jepun,AAJ yang tertunda flightnya, ada buat majlis bbq dan makan-makan sikit + buat birthday surprised utk farez and adzheem dekat perdana resort, pcb..nie pun sebab mak abdullah dah simpan ayam n daging utk kami semua sejak hari majlis kesyukuran rumah dia hari tue...mekasih makcik :)
milkbottleemoticon

mama syafa, mak rosyada dan parents ain pun sempat la datang jenguk2 sikit...sebenarnya mak ayah nie dtg hantar dan jemput..maklum la,kami nie....puteri kayangan kan...nak fly, darah manis...bahaya jalan sendiri.. hehe(mama cakap)







ok........................sekian utk cerita bbqnasubichanemoticon

hari tue jugak, pada petang yang sama sempat la kami (perempuan shj) pergi bersiar-siar di tepi pantai...banyak yang kami buat..

kami jalan-jalan
kami pusing-pusing
kami main pasir
kami amik gambar
kami lukis-lukis atas tanah
kami tengok langit dan ombak
kami sempat muhasabah sesaat
kami berbicara tentang kebesaran Allah
dan
kami lari-lari bila air ombak kejar 

'...Mereka memiliki hati tetapi tidak mempergunakannya untuk memahami ayat-ayat Allah dan mereka memiliki mata tetapi tidak mempergunakannya untuk melihat tanda-tanda kebesaran Allah, dan mereka mempunya telinga tetapi tidak mempergunakannya untuk memdengarkan ayat-ayat Allah...'
(al-A'raf:179)







ok............................gambar tadi untuk exercise mata
-please do remember to use our eyes wisely-

memandangkan cuaca sekarang di kelantan tak elok, hari-hari hujan turun...dan masa gambar-gambar ini diambil, hujan masih tegar turun tapi renyai-renyai jer..
jadi seluar n tudung pun basahlah jugak skit...

next, nak sharing lagi sikit ape yang terfikir bila hati dah jauh melayang ke laut...


teringat petikan kata-kata syed khutub
bumi ibarat binatang jinak yang mudah ditunggangi oleh manusia
tetapi Allah yang yang memegang tali pacu binatang itu
dan saat binatang itu menjadi liar dan memuntahkan segala isinya
manusia lari ibarat tikus-tikus kecil...


'Sudah merasa amankah kamu, bahwa Dia yang dilangit tidak akan membuat kamu ditelan bumi ketika tiba-tiba ia terguncang? atau sudah merasa amankah kamu bahwa Dia yang dilangit tidak akan mengirimkan badai yang berbatu kepadamu?...'
(al-Mulk:16-17)

insyaAllah...semoga dapat dijadikan renungan bersama....



5 comments:

My SElf (hanif) said...

waaaaaaaaaa................i take other than another look...hahahhaaha

Anonymous said...

nak gak g pantai nie.leh x?

from snoopy

Raji berkata said...

woahhh siap celebrate lgi
bestnyer ;D

habibah said...

syafa!! syok nye~
aritu ad plan nak g kelantan gak, tapi sminggu je kat semenanjung ni~
maa... nanti insyaAllah bole ryokou kat nihon deshou??~
=)

SYAFA MOHAMED said...

hanif:biasa la manusia...xpe2..lets b a better person in future

unknown:jom2...umah syafa dekat pntai

raji:hehe..,a'ah..sgt best..

bib:lahai...kalau ada kesempatn lg,dtgla ea...dtg umah syafa..hihi:)dialu-alukan