Tuesday, March 8, 2011

i did learn a lot from one's death

insyaAllah, kali nie syafa bakal berkongsi sesuatu yang dah beberapa hari tersirat di hati. Hari khamis lepas, 3/3/2011, arwah pakcik syafa atau lebih manja dipanggil 'ayah mat' telah selamat kemabali kerahmatullah.
-al-fatihah buat ayah mat-




di sini, syafa tak mahu cerita dgn detail pasal alkisah pemergian arwah tapi the lesson syafa dapat daripadanya...


pengajaran pertama

arwah di bawa dari kuala krai ke klinik bachok kerana arwah hanya tinggal sebatang kara. So selepas dapat berita kematian, syafa dan mama selesaikan solat dan terus bergegas ke klinik.

dalam masa yang sama, syafa tolong mama untuk call semua adik-beradik n especially our cousins *kak gdah n *abg faizol.

semasa di klinik, hanya ada mama n syafa jer ahli keluarga terdekat.
Mama busy pulak masa tue nak kena buat laporan kematian, cari kereta jenazah n tempat mandi jenazah sebab jenazah mesti dicuci kerana arwah buang air besar..(its normal ea)
so honestly syafa cakap, memang agak berbau...

tapi waktu tue, ada jururawat bertugas pergi pada syafa n cakap

jururawat : adik, dudukla sebelah arwah n bacakan yasin.
 (dengan spontan n tanpa beragak syafa jawab)
syafa : oh...boleh,insyaAllah. Ada surah yasin tak kat sini?
jururawat : takde la dik...takkan awk xingat???
(waaaa....agak tersentak...ok,dia expect syafa hafal sebab tengok pakai tudung labuh kn)
syafa : erm...akak,saya hafal tapi....

sebenarnya...syafa hafal tapi bila dalam keadaan antara syafa n arwah jer kat situ, syafa mula hilang yakin..syafa mintak maaf sebab memang perangai syafa agak tak elok..syafa tak berapa tahan bau + perasaan takut membuak-buak..

tapi syafa cuba jugak masa tue, duduk sebelah arwah n baca yasin.
Tapi hanya Allah yang tahu, samaada yasin, 83 ayat tue betul ker tak susunannya syafa baca tapi alhamdulillah dapat dihabiskan.
so
sila hafal yasin dengan lebih yakin pasni


pengajaran kedua

keadaan agak memeningkan semua orang sebab hanya mama, abah n mama tok jer yang nak handle semua benda (turut dibantu orang kg sikit)


antaranya:

*nak cari kain kafan
*nak cari kain untuk tutup jenazah
*toto bersih/tilam untuk letak jenazah
*kereta jenazah
*tempat mandi jenazah
*pengurusan gali kubur untuk jenazah
*pasal nak tukar duit besar kepada duit kecik...untuk ape ntah(tak berapa faham disini=.="
*beli gula,kain pelekat..etc....


bila dah kelam kabut semua, maka timbullah jugak salah faham n saling menyalahkan antara satu n yang lain.
ha..part sini sangat la syafa tak suke!!!!!!

so i did learn a lot from here...

lalu timbullah tekad di hati untuk beli kain kafan awal2 untuk mama, abah dan diri sendiri.
syafa tak nak kalau ape-ape jadi pada mama dan abah, adik-beradik syafa berkelahi oleh keran hal2 kecil nie.

so before syafa fly ke jepun, syafa niat dah nak beli kain kafan, yasin banyak2, kain sarung untuk tutup mayat, dan tinggalkan duit yang dah dipecah-pecahkan kepada duit kecik sebanyak rm400.

baru syafa tahu, kalau dah mati pun tak mudah. syafa sendiri tak nak kalau syafa meninggal, syafa masih menyusahkan orang n syafa tak nak kalau nanti mama n abah dah diambil Allah, mereka lihat anak-anak pening-pening, kelam- kabut nak uruskan mereka.

 
buat mama dan abah...jangan risaukan adik lagi disana,insyaAllah semua pasti baek-baek belaka. Adik tahu nanti mama n abah, kakak semua akan baca blog adik...
adik disana untuk mencari ilmu n yang lebih utama mencari ape itu islam yang sebenar. Doakan adik sentiasa di bawah redhaNya.
Doakan juga untuk adik jadi anak, bakal isteri dan hamba yang solehah.


 buat mama : mama selalu risau macam la anak-anak mama nak uruskan jenazah mama nanti..InsyaAllah mama, dalam diam banyak yang adik dah belajar dari mama. Adik cuba sediakan ape yang patut sebelum pergi. tapi andai kata, adik tak sempat nak menatap wajah mama buat terakhir kali, tak dapat mandikan jenazah mama, adik mintak maaf sangat-sangat... tapi insyaAllah, doa dan alunan ayat-ayat suci akan adik kirim buat mama,sentiasa :) adik sayang mama sangat-sangat...

buat teman: kalau ada benda yang syafa terlupa untuk siapkan, sila beri tunjuk ajar lagi...insyaAllah...sebarang informasi berkaitan macam mane nak cari kain,etc...sila share yer..:)

2 comments:

habibah said...

syafa, takziah...
cite syafa sgt2 mberi pengajaran

SYAFA MOHAMED said...

erm..mekasih bib...

sekadar perkongsian supaya dpt bersedia mengahadapinya kelak :)