Sunday, May 15, 2011

strawberry 放題 

saturday,14 may 2011,gifu
Allah beri kesempatan kepada kami warga nagoya dan gifu
untuk pergi makan strawberry sepuas-puasnya, sebanyak yang kami nak makan without limits


pada mulanya,hati nak pergi sangat berat sebab kami tak tertarik pun dengan propaganda
  *can eat strawberry with no limits*
sedangkan sunnah Rasullah pun menggalakkan kita berhenti makan sebelum kenyang bukan dengan mengikut nafsu diri


tapi,kerana nak jaga hati senior-senior yang penat lelah/bersemangat nak bawa kami semua maka dengan izinnya sampaila kami di `kebun strawberry' yang ala-ala `greenhouse'





dengan lafaz bismillahirahmanirahim
saya tanpa teragak-agak memetik strawberry itu 1 demi 1,makan
untuk elakkan rasa bersalah dengan pelbagai anggapan negatif
syafa campakkan satu ayat dalam hati 


`wahai  manusia! Makanlah dari (makanan) yang halal dan baik yang terdapat di bumi dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan...'
(al-baqarah:168)

tapi syafa makan agak banyak la jugak...haishhhhh
confius sekejap dengan diri sendiri
syafa makan banyak sebab memang syafa boleh makan
sebab syafa belum kenyang
atau sebab `mind set' alang-alang dah bayar 900¥
makanlah selagi boleh,selagi perut mampu tampung...
>.< teruknya syafa!!!


 petik strawberry 


makan bersama `kembar'


strawberry-strawberry


dah larat nak berdiri,kekenyangan....


apa-apa pun,di sebalik selok belok cerita ini ada hikmahnya
syafa belajar banyak perkara
 *bukan tentang strawberry yer*
tapi perkara yang mana lebih besar dari itu
yang lebih penting untuk di ambil pengajaran
yang juga perlu diambil sebagai peringatan
  
sekian wallahu'alam
これで、私から以上です




4 comments:

SHARIFAH said...

bestnye stoberi.. :D

habibah said...

いいね~

SYAFA MOHAMED said...

efa:dtgla nagoya...sendai xdek mcm nie...^^

bib:もっと良ければ、kalau kiter semua g ngan ummi sekali...=)

habibah said...

syafa, masih tak dapat ke comment kat blog bib? ade bende nk share, doko demo ii kara, kaite kudasai.. sangat2 memerlukan sokongn dari teman skang T-T